The Queen ![]() Chit chat ![]() Date Powered by Calendar Labs Times
| Kek Lapis Sarawak
The Sarawak layer cake is a layered cake, traditionally served in Sarawak, Malaysia on special occasions. In the Malay language, they are known as kek lapis Sarawak, Kek lapis moden Sarawak, 'or simply Kek lapis. They are often baked for religious or cultural celebrations such as Eid ul-Fitr, Christmas, Deepavali, birthdays and weddings. People in Malaysia practice an open house on festival day. A unique feature of Sarawak's open houses is the modern layered cakes.
According to history, layer cake starts in Jakarta, Indonesia since the 1970s and 1980s. During the time, Betawi people come to Sarawak and teach the people there how to make the spice Betawi cake. The Sarawak people then add new ingredients, flavour and colour that resulting in a new version of layer cake been introduced and named as Sarawak layer cake.[1] In addition, modern Sarawak layered cakes were inspired by Western cake-making in the early 1980s.
In 2011, the history of Sarawak layered cakes once again change by a new generation (Sarawakian) of innovative natural layer cakes evangelist named Kek lapis Qalas Qalas.[citation needed] By introducing modern design and traditional layer, coupled with new flavours which inspired from home-made inspiration, each layer is tastefully interlaced with various natural flavours in between the original recipe, modern taste and knowledge from their ancestor.
Sarawakian modern layered cakes can be divided into two categories: cakes with ordinary layers and cakes with patterns, motifs, or shapes. All must have at least two colours. The cake can be baked in an oven or microwave. The batter uses butter or vegetable oil, milk and eggs, and requires a strong arm or electric mixer to be properly prepared. The baked cake has a high, firm texture and the layers are fastened together with jam or a similarly sticky sweet substance. More detailed cakes often require special moulds to maintain the perfect layer thickness.
Malay Version:
Kek Lapis Sarawak adalah kek yang berlapis, yang secara tradisinya dibuat di Sarawak, Malaysia pada majlis-majlis khas. Dalam bahasa melayu, ianya dikenali sebagai Kek Lapis Sarawak, Kek Lapis Moden Sarawak, Kek Sarawak atau Kek Lapis. Kek Lapis Sarawak selalunya akan dibuat untuk perayaan agama dan budaya seperti Hari Raya Aidilfitri, Krismas, Deepavali, hari jadi dan majlis perkahwinan. Orang-orang di Malaysia mengamalkan rumah terbuka pada hari perayaan. Satu ciri unik rumah terbuka di Sarawak adalah kek berlapis yang moden.
Sejarah Kek Lapis Sarawak Moden telah diperkenalkan kepada orang Sarawak daripada Indonesia secara rasmi sekitar tahun 1988. Versi Indonesia telah dikenali sejak zaman kolonial Belanda. Varieti yang paling terkenal ialah Lapis Legit, kek berlapis perasa rempah dan Lapis Surabaya.
Pada 2011, sejarah Kek Lapis Sarawak sekali lagi diubah oleh generasi baru (Sarawak) dengan lapisan semulajadi yang inovatif yang dinamakan Kek Lapis Qalas Qalas. Dengan memperkenalkan reka bentuk moden dan tradisional digabungkan, ditambah pula dengan rasa yang baru yang diilhamkan dari inspirasi buatan, setiap lapisan adalah menarik dengan pelbagai perisa asli di antara resepi asli, rasa yang moden dan pengetahuan dari nenek moyang mereka. Ciri-ciri kuih-muih Sarawak moden yang berlapis boleh dibahagikan kepada dua kategori: kuih-muih dengan lapisan biasa dan kek dengan corak, motif, atau bentuk. Semua mesti mempunyai sekurang-kurangnya dua warna. Kek boleh dibakar dalam oven atau ketuhar gelombang mikro. Adunan menggunakan mentega atau minyak sayur-sayuran, susu dan telur, dan memerlukan teknik atau pengadun elektrik hendaklah disediakan dengan betul. Kek dibakar mempunyai tekstur yang tinggi, kukuh dan lapisan diikat bersama-sama dengan jem atau bahan manis yang begitu juga melekit. Sedikit sebanyak mengenai kek lapis.
credit to:
|